Trenažno Plivanje

U program trenažnog plivanja uključujemo decu koja su prošla kompletnu obuku plivanja, gde oni mogu da nastave da se bave plivanjem i možda pronađu plivačku disciplinu koja ih najviše privlači i kojom žele da se bave ubuduće. Trenažno plivanje omogućava korekciju i usavršavanje svih tehnika plivanja i jedan je od vidova sportskog vežbanja. Čas je koncipiran u odnosu na sposobnosti, znanja i potrebe članova. Nakon savladavanja tehnika radi se na usavršavanju, kako u cilju savladavanja plivačkih tehnika, tako i u cilju pravilnog razvoja i unapređenju fizičke kondicije.

Trenažno plivanje PK SWIM WAY Beograd
Nakon zavrešene obuke i škole plivanja deca mogu preći na trenažno plivanje

Trenažno plivanje podrazumeva kategorizaciju plivača testiranjem plivačkih sposobnosti; razvrstavanje plivača po grupama; savladavanje plivačkih tehnika (sve četiri tehnike); korekciju i usavršavanje plivačkih tehnika; postizanje što boljih rezultata kroz trenažni proces. U svakom slučaju plivanje je veoma korisno za pravilan razvoj, kao i za razvoj mnogih sposobnosti koje doprinose kvalitetu života, bilo da se dete plivanjem bavi takmičarski ili rekreativno. Program je namenjen deci različitog uzrasta..

Što se tiče takmičarskog plivanja (trenažno plivanje), danas razlikujemo četiri osnovna stila:

 •  Slobodni stil

  – iako je reč o disciplini koja u osnovi pokriva bilo koji stil, u praksi je ovaj stil najčešće kraul. Razlog je taj što je kraul najbrži stil kojim se ostvaruju i nabrža vremena na svim deonicama. U praksi to znači da plivač na takmičenju u ovoj disciplini može, ako želi, plivati i neki od drugih stilova, ali se zbog brzine svi takmičari odlučuju za kraul. Kod kraula izvode se naizmenični zamasi levom i desnom rukom, a plivač je u položaju licem prema dole paralelno s površinom vode, dok se naizmeničnim udarcima nogama sinhronizovanim sa zamasima ruku kretanje podržava i pospešuje. Plivač pritom najčešće udah izvodi na način da zakrene glavu u desno ili levo između dva zamaha rukom i uzme vazduh, dok izdah obavlja u vodi.

 •  Leđni stil

  – ovaj stil je u osnovi obrnuti kraul; plivač i dalje koristi naizmenične zamahe leve i desne ruke te nogu, ali je ovaj put okrenut licem prema gore, dakle u položaju kao da leđima leži na vodi.

 •  Prsni stil 

  – kod ovog stila izvode se pokreti obema rukama prema napred uz ograničenje da laktovi moraju biti ispod vode. Pokreti nogu su sinhronizovani sa pokretima ruku, ali za razliku od ostalih stilova noge takođe rade zajedno, u pokretu koji podseća na žablje plivanje. Ovo je najsporiji stil plivanja, i zahteva veliku snagu ramena.

 •  Delfin

  – vrlo atraktivan stil plivanja kod kojeg je osnovni zahtev da ruke rade sinhronizovano. Ramena ovaj put ne moraju biti ispod vode tokom zaveslaja. Uopšteno se ovaj stil smatra tehnički najzahtevnijim i najtežim za izvođenje. Zahteva osim snage ramena i veliku snagu leđa i nogu.

  Izvor  – Wikipedia

1 thought on “Trenažno Plivanje”

 1. Pingback: 2annihilation

Comments are closed.