Rekreativno Plivanje

Sport koji je, po mišljenju većine stručnjaka najkorisniji za zdravlje, očuvanje kondicije i skladan psiho-fizički razvoj čitavog organizma je plivanje (rekreativno plivanje). Ono opušta, blagotvorno deluje na psihu, kardio-vaskularni sistem, respiratorni sistem, razvoj mišićnog i koštano-zglobnog aparata. Pomaže pri otklanjanju ili ublažavanju deformiteta kičmenog stuba i drugih oboljenja. Zato se ova aktivnost preporučuje svima, bez obzira na pol i godine starosti. Ali, da bi plivanje zaista koristilo našem zdravlju potrebno je naučiti kako se pravilno pliva, kao i kako da ovaj sport što pravilnije “upražnjavamo”.

Rekreativno plivanje se preporučuje kao aktivnost u bilo kom životnom dobu. U pubertetu povoljno utiče na pravilan rast i razvoj. Preporučuje se i kao prevencija u nastanku telesnih deformiteta a naročito deformiteta kičmenog stuba (skolioza, kifoza, lordoza). Poželjno je ići na plivanje bar dva puta nedeljno tokom cele godine. Naravno, da bi plivanje bilo što efikasnije treba prvo proći školu plivanja kako bi se što bolje savladali stilovi plivanja.

Rekreativno plivanje poboljsava zdravstveni status opštu kondiciju i zdravlje.
Rekreativno plivanje poboljsava zdravstveni status

Cilj ovog programa je da deca aktivno provode svoje slobodno vreme. Naravno u prijatnoj atmosferi i uz aktivnosti koje višestruko doprinose njihovom pravilnom rastu i razvoju. Uz to se poboljšava opšta kondicija, a isto tako se koriguju i usavršavaju tehnike plivanja.

Rekreativno plivanje poboljšava opštu kondiciju i zdravlje.

Sve četiri (kraul, prsno, leđni kraul, delfin) tehnike plivanja pozitivno utiču na organizam. Recimo i to da leđni stil najviše utiče na razvoj i jačanje leđnih mišića. Takođe utiče na razvoj mišića ruku i ramena i najčešće se preporučuje kod deformiteta kičmenog stuba. Delfin tehnike najviše razvija grudne mišiće i mišiće ruku, dok naravno utiče na mišiće celog tela.

Program rekreativnog plivanja namenjen je polaznicima koji su uspešno savladali sva četiri stila (kraul, leđni kraul, prsno, delfin) plivanja. Polaznicima koji žele da poboljšaju svoj zdravstveni i fizički status, kao i da rade na poboljšanju ili održavanju fizičke kondicije.

1 thought on “Rekreativno Plivanje”

  1. Pingback: 2enrolled

Comments are closed.